DAN ŽENSKEGA PODJETNIŠTVA


Iva Verbnik  

V Barbiosu, majhnem podjetju na obrobju Ljubljane Iva Verbnik in Barbara Meža, že desetletje pod blagovno znamko Biotgetta razvijata in proizvajata ekološka živila, ki uporabnikom prinašajo veselje do kuhanja in pomoč pri hitri pripravi zdravih in okusnih obrokov. Pravita, da je to njuno poslanstvo, njuna strast pa raziskovanje in priprava vedno novih  živil, ki jih zaradi njihove bogate sestave lahko imenujemo kar funkcionalna živila. V kuhinjo uvajata divje rastoče (samonikle) rastline, ki so prava zakladnica snovi, pomembnih za naše zdravje ter zelišča in začimbe, ki ne le popestrijo jedi v okusu ampak tudi v njihovi prehranski vrednosti.

V tem hitrem tempu ni časa za kuho, kaj šele za nabiranje rastlin v naravi. Zato sta združili moči s socialnim podjetjem, ki pomaga ranljivim skupinam in za njiju nabirajo rastline v naravi, z znanjem o prehrani pa pripravili domača super živila, ki razveseljujejo z bogatimi okusi, nahranijo in podpirajo vaše zdravje.

Delovanje podjetja je odgovorno do družbe in do okolja, saj  vključujejo socialno šibkejše in domače ekološke pridelovalce; uporabljajo bogate rastline, ki jih mnogi zatirajo; izdelke pakirajo v embalažo, ki jo lahko recikliramo ali ponovno uporabimo; skrbijo za kratke transportne poti.

 Iva Verbnik, živilska tehnologinja in magistrica znanosti na področju upravljanja kakovosti. Že 35 let raziskuje in se izobražuje na področju prehrane ter njenega vpliva na človekovo zdravje. Zanima jo predvsem, kako se prehranjevati, da ostanemo čim bolj vitalni, pa tudi kako si pomagati pri zdravstvenih težavah. Zato se zadnja leta vse bolj izobražuje tudi na področju uporabe zdravilnih zelišč in jih aktivno vključuje v vsakodnevno prehrano. Verjame, da lahko za svoje zdravje veliko naredimo sami, vendar pa je potrebno imeti določeno znanje. A le teoretično znanje ni dovolj, tudi praktično preizkuša in sestavlja vedno nove jedi in izdelke, prepričana je , da vse kar potrebujemo, raste v našem domačem okolju in da namesto uporabe živil iz daljnih dežel, obudimo znanje naših prednikov, ki so si znali pomagati z domačimi živili in zdravilnimi zelmi. Pravi, da funkcionalna živila rastejo pred našimi očmi, le spoznati jih je potrebno, zato svoje znanje z veseljem deli vsem, ki jih to zanima.


Špela Kocjančič

Inovativnost zamisli je v proizvodnji in promociji tradicionalne kostne juhe, kot naravnega vira beljakovin za izgradnjo kolagena. Rešujem vprašanje zavržene hrane in neučinkovite uporabe surovin v mesni industriji. Vzpostavila sem lastno proizvodnjo visokokakovostne kostne juhe z uporabo organskih govejih kosti, ki bi jih sicer zavrgli, pri tem pa izločila vsa pomembna in koristna hranila. S ponovnim uvajanjem tradicionalnih, hranilno bogatih živil, kot je kostna juha, spodbujam potrošnike k bolj zdravim prehranskim izbiram in prispevam k družbeno odgovornejšemu kmetijsko-živilskemu sistemu.

 https://bonerbonebroth.si/



Jana Kolenc Muženič 

Jana Kolenc Muženič je zaposlena na SIQ kot vodja produkta varnost živil. Ima skoraj dvajset let izkušenj v živilski industriji s področja sistemskega obvladovanja kakovosti in celostnega zagotavljanja varnosti živil. Kot predavateljica svoje izkušnje rada deli ter tako prispeva k ozaveščanju in dvigovanju kulture varne hrane v širšem slovenskem prostoru. Med drugim je bila tudi zunanji ekspert SA Slovenske akreditacije za področje varnih živil, članica GZS Odbora za varnost živil in predsednica Sekcije za prehrambno verigo na SZKO. Je tudi ocenjevalka v okviru postopka PRSPO (Priznanje RS za poslovno odličnost).



Alma Ramčilovič Jesih direktorica Geaprodukt d.o.o. 

GEAPRODUKT d.o.o. je družinsko podjetje, ustanovljeno 1.3.1990, specializirano za trženje sadja in zelenjave. Poslanstvo in storitve izvajajo iz treh poslovnih centrov: Ljubljane, kjer je sedež podjetja, Kopra in Maribora. Za pomorsko logistiko uporabljajo Luko Koper.

Sodelujejo s podjetji iz 47 držav z 6 kontinentov. Najbolj pristni odnosi pa so s slovenskimi pridelovalci sadja in zelenjave. Sodelujejo z več kot 300 lokalnimi pridelovalci. Njihov trud in vztrajnost sta zlata vredni. Skoraj neverjetno je, da imajo vsak dan v ponudbi tudi slovenske izdelke. Kljub mrazu, suši, poplavam in vročini z njiv, iz predelave ali iz skladišč dostavijo dogovorjeno lokalno, sezonsko blago.

Njihova skladišča so izolirana in opremljena z moderno hladilno tehnologijo in zagotavljajo potreben temperaturni režim za vse blagovne skupine v prodaji. Imajo tudi lastne zorilnice banan z najnovejšo tehnologijo paletnega zorenja, s pomočjo depresivnega sistema kroženja zraka.

Njihovi kupci so trgovske verige, HORECA sistemi (hoteli, restavracije, cateringi), proračunski porabniki (vrtci, šole, bolnice, domovi za ostarele, vojašnice, zapori), trgovci, zadruge, ter zasebni kupci. Dnevno dostavijo blago na 1200 – 1500 različnih odjemnih mest, vseh aktivnih kupcev imajo preko 5.000.

Trajnostna naravnanost ekipe GEAPRODUKTA se kaže v spoštovanju do generacije, ki je ustvarila in razvila podjetje, v ohranjanju njihovih vrednot, odnosu do dela, sočloveka in okolja. V svojem delu in življenju prisegajo na kvaliteto in strogem upoštevanju navodil. Dovzetni so za inovacije, ki omogočajo prilagodljivost vsem situacijam na njihovi poti. V vsakdan vključujejo ravnanja, ki pozitivno vplivajo na ohranjanje naravnega okolja in skrbno ravnajo z odpadki.

Nudijo pester izbor artiklov različnih blagovnih skupin:

1.       sveži program (ekološka pridelava,  konvencionalna pridelava, integrirana pridelava,  pridelava izbrana kakovost Slovenije)

2.       konzervirani program

3.       rezani program

4.       očiščeni program

5.       pakirani program

6.       suho sadje in oreščki

Iz lastne pridelave nudijo: mikrozelenje,  trajnice,  zelišča

Iz lastne predelave nudijo:  rezani program,   očiščeni program, pakirani program

Glavne storitve Geaprodukta so:

·         odkup domače pridelave sadja in zelenjave,

·         oskrba slovenskega trga s sadjem in zelenjavo,

·         uvoz in izvoz sadja in zelenjave,

·         Cash & Carry za fizične in pravne osebe,

·         skladiščenje blaga v lastnih hladilnicah in zorilnicah, opremljenih z najsodobnejšo tehnologijo,

·         pridelava mikrozelenja, zelišč in trajnic,

·         predelava sadja in zelenjave,

·         celostna logistika, ki zagotavlja varno dostavo do vaših vrat.

·         Spletna stran www.geaprodukt.si

Certificirani so za:

·         skladiščenje, pakiranje, distribucijo in prodajo EKOLOŠKO PRIDELANEGA sadja in zelenjave, zelišč, gob, oreškov, semen, jajc in suhega sadja;

·         skladiščenje, distribucijo in prodajo sadja in zelenjave IZBRANA KAKOVOST SLOVENIJE.

·         Lastno pridelavo Mikrozelenja GLOBALG.A.P. (GGN 4063061430878) in GRASP;

·         IFS FOOD, ki je eden izmed standardov, ki je priznan s strani združenja GFSI- Global food safety initiative, in je med najbolj priznanimi certifikati na globalni ravni. Združuje zahteve sistema HACCP po Codex Alimentariusu, dobre proizvode, poslovne in higienske prakse, sledljivost, označevanje in zagotavljanje zaščite živil.  

·         ISO 9001:2015

·         Družbeno odgovoren delodajalec

 


Vesna Guštin Grilanc 

Vesna Guštin je Kraševka, rojena v Repnu – kjer tudi živi, v občini Repentabor, ki se nahaja prav na meji s Slovenijo. Zaključila je študij klavirja na tržaškem konservatoriju, do upokojitve je redno poučevala teorijo – solfeggio na Glasbeni matici v Trstu. Že nekaj let se ljubiteljsko ukvarja z ohranjanjem in zapisovanjem  lokalne kulturne dedidiščine, predvsem na področju kulinarike. Trenutno je predsednica krajevnega kulturnega društva Kraški dom, v katerem med drugim deluje tudi moška vokalna skupina, ki jo sama vodi. Aktivno sodelije pri organizaciji največje etnografsko-folklorne prireditve na tržaškem Kraška ohcet, ki se že 50 let odvija (vsaki 2 leti, zadnji teden avgusta) v občini Repentabor. Sodelovala je  pri organizaciji kraške enogastronomske ponudbe Okusi krasa v priredbi Slovenskega deželnega gostinskega združenja iz Trsta (SDGZ), ki promovira tipične proizvode in kulinarične dobrote v kraških gostilnah v zamejstvu. Vodi tudi kuharske tečaje, na katerih obravnava tipične kraške recepte. Doslej je izdala: Je več dnevou ku klobas – Xe piu giorni che luganighe (Trst 1997), Ogenj na kamnu -  življenje ob ognjišču na Krasu in tržaškem podeželju, Le pietre del fuoco – La vita attorno al focolare sul Carso e nel circondario triestino(Trst 2002) in Beri, beri rožmarin zeleni – kraška zelišča v ljudski tradiciji, Che profumo el rosmarin- Le erbe del Carso nella tradizine popolare (Trst 2005), ter Živio Kraška ohcet – Evviva le Nozze carsiche (Trst 2018), ob 50-letnici Kraške ohceti   . 

Njeno ljubiteljsko delo je usmerjeno v poznavanje, ohranjanje in vrednotenje kraških navad, ki se v modernem tempu življenja počasi izgubljajo.



 

Janina Cotič 

Janina Cotič je diplomirala iz psihologije. Ljubezen do peke je podedovala od očeta Darija Cotiča, ki se je formiral predvsem pri Rolandu Morandinu. Pretežno se ukvarja s kvašenimi izdelki, naravnim kvasom in drožmi. Peki se posvečam že slabo desetletje. Kruh s kavo, »grešni« rogljički, elegantne tortice in lahki piškoti so le nekateri izmed izdelkov, ki jih Janina Cotič z družino in sodelavci skrbno, in z veliko mero ljubezni, pripravlja v domači pekarni Cotič v Sovodnjah. Janina Cotič je vodenje družinske pekarne z možem Erikom Petejanom prevzela pred tremi leti. Po obnovi in širitvi sovodenjskih prostorov so se odločili tudi za najem pekarne v Gradišču, kjer obratujejo že eno leto.  Aprila 2023 so odprli pekarno in kavarno na korzu Verdi v Gorici.

https://www.pekarnacotic.it/


 


Katarina Uršič 


Po končanem študiju turizma, sem se pred desetimi leti priključila družinskemu podjetje, kjer sem v začetku razvijala ponudbo storitev, kasneje pa fokus usmerila na posodobitev celostne podobe in razvoj marketinških aktivnosti. Pod okriljem lastnega podjetja sem v vmesnem obdobju vzpostavila mlečno kavarno, ki je dopolnjevala eno od prodajnih mest naše kmetije, kasneje podjetje priključila matičnemu in pozornost usmerila predvsem na področje prodaje. V zadnjih letih veliko časa namenjam razvoju people management kompetenc, ki jih uporabljam tako pri zaposlenih, naročnih in dobaviteljih, kot tudi članih naše družine. Pred nedavnim sem prevzela tudi vodenje financ in tako pokrila področja, ki smo mi (bila) znotraj družinskega podjetja "namenjena".

www.kmetijapustotnik.si

 


Petra Marinko

Petra Marinko, CEO, lastnica in ustanoviteljica podjetja Pharma G in različnih blagovnih znamk NABIE, NABIE S, ABIE S, ABIE S TRU in MINKA po izobrazbi prihaja iz sveta arhitekture. Izkušena vodja projektov, ki je kot arhitektka, oblikovalka in podjetnica delovala od leta 2007, je v svet prehranskih dopolnil in kozmetike vstopila leta 2018. Skupaj z izbrano in strastno ekipo znanstvenikov, raziskovalcev, zdravnikov, farmacevtov, kozmetičnih strokovnjakov je izdelala lastno, premium linijo izdelkov. Z lastnimi formulacijami, inovacijami in raziskovanjem novih, aktivnih sestavin, ki povečujejo učinkovitost izdelkov, z ekološkim in povsem neškodljivim konceptom sledijo filozofiji čistosti, neškodljivosti izdelkov. Filozofija čistih izdelkov je v Sloveniji še dokaj nepoznana, zato si v podjetju nenehno prizadevajo k dvigu ozaveščenosti na področju neuporabe pesticidov, težkih kovin, petrokemikalij in ostalih zdravju škodljivih sestavin, ki so v izdelkih na trgu na žalost precej običajne.  Kot lastnica podjetja in idejni vodja svoje ekipe prisega na drugačnost, edinstvenost in v vsak izdelek in storitev vnaša del sebe.


Suzana Agostini 

Suzana Agostini je osebni in poslovni coach, strokovnjakinja za trajnostno strateško transformacijo podjetij, trenerka, svetovalka in mentorica. Pred samostojno podjetniško potjo je delovala  v različnih podjetjih in panogah kot članica uprave in direktorica. Zasebno je ljubiteljica knjig in popotnica, izziv in užitek pa ji zadnja leta predstavljajo krajši in daljši trekkingi.  Svoje popotniške izkušnje in opažanja tudi popisuje.

www.suzanabagostini.com/sl




Ana Maria Mitič je prepoznaven

obraz slovenske televizije in odrov,

slovi po svojem dovršenem

izražanju in talentu igranja klavirja,

ki ga rada vključi v svoje nastope.

Trenutno deluje kot urednica

portala MamaMaria.si


 


PARTNERJI DOGODKA



   
 
 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT, Javna agencija.