DAN ŽENSKEGA PODJETNIŠTVA


Iva Verbnik  

V Barbiosu, majhnem podjetju na obrobju Ljubljane Iva Verbnik in Barbara Meža, že desetletje pod blagovno znamko Biotgetta razvijata in proizvajata ekološka živila, ki uporabnikom prinašajo veselje do kuhanja in pomoč pri hitri pripravi zdravih in okusnih obrokov. Pravita, da je to njuno poslanstvo, njuna strast pa raziskovanje in priprava vedno novih  živil, ki jih zaradi njihove bogate sestave lahko imenujemo kar funkcionalna živila. V kuhinjo uvajata divje rastoče (samonikle) rastline, ki so prava zakladnica snovi, pomembnih za naše zdravje ter zelišča in začimbe, ki ne le popestrijo jedi v okusu ampak tudi v njihovi prehranski vrednosti.

V tem hitrem tempu ni časa za kuho, kaj šele za nabiranje rastlin v naravi. Zato sta združili moči s socialnim podjetjem, ki pomaga ranljivim skupinam in za njiju nabirajo rastline v naravi, z znanjem o prehrani pa pripravili domača super živila, ki razveseljujejo z bogatimi okusi, nahranijo in podpirajo vaše zdravje.

Delovanje podjetja je odgovorno do družbe in do okolja, saj  vključujejo socialno šibkejše in domače ekološke pridelovalce; uporabljajo bogate rastline, ki jih mnogi zatirajo; izdelke pakirajo v embalažo, ki jo lahko recikliramo ali ponovno uporabimo; skrbijo za kratke transportne poti.

 Iva Verbnik, živilska tehnologinja in magistrica znanosti na področju upravljanja kakovosti. Že 35 let raziskuje in se izobražuje na področju prehrane ter njenega vpliva na človekovo zdravje. Zanima jo predvsem, kako se prehranjevati, da ostanemo čim bolj vitalni, pa tudi kako si pomagati pri zdravstvenih težavah. Zato se zadnja leta vse bolj izobražuje tudi na področju uporabe zdravilnih zelišč in jih aktivno vključuje v vsakodnevno prehrano. Verjame, da lahko za svoje zdravje veliko naredimo sami, vendar pa je potrebno imeti določeno znanje. A le teoretično znanje ni dovolj, tudi praktično preizkuša in sestavlja vedno nove jedi in izdelke, prepričana je , da vse kar potrebujemo, raste v našem domačem okolju in da namesto uporabe živil iz daljnih dežel, obudimo znanje naših prednikov, ki so si znali pomagati z domačimi živili in zdravilnimi zelmi. Pravi, da funkcionalna živila rastejo pred našimi očmi, le spoznati jih je potrebno, zato svoje znanje z veseljem deli vsem, ki jih to zanima.


Špela Kocjančič

Inovativnost zamisli je v proizvodnji in promociji tradicionalne kostne juhe, kot naravnega vira beljakovin za izgradnjo kolagena. Rešujem vprašanje zavržene hrane in neučinkovite uporabe surovin v mesni industriji. Vzpostavila sem lastno proizvodnjo visokokakovostne kostne juhe z uporabo organskih govejih kosti, ki bi jih sicer zavrgli, pri tem pa izločila vsa pomembna in koristna hranila. S ponovnim uvajanjem tradicionalnih, hranilno bogatih živil, kot je kostna juha, spodbujam potrošnike k bolj zdravim prehranskim izbiram in prispevam k družbeno odgovornejšemu kmetijsko-živilskemu sistemu.

 https://bonerbonebroth.si/Jana Kolenc Muženič 

Jana Kolenc Muženič je zaposlena na SIQ kot vodja produkta varnost živil. Ima skoraj dvajset let izkušenj v živilski industriji s področja sistemskega obvladovanja kakovosti in celostnega zagotavljanja varnosti živil. Kot predavateljica svoje izkušnje rada deli ter tako prispeva k ozaveščanju in dvigovanju kulture varne hrane v širšem slovenskem prostoru. Med drugim je bila tudi zunanji ekspert SA Slovenske akreditacije za področje varnih živil, članica GZS Odbora za varnost živil in predsednica Sekcije za prehrambno verigo na SZKO. Je tudi ocenjevalka v okviru postopka PRSPO (Priznanje RS za poslovno odličnost).